luni, 24 noiembrie 2008

Craciunul a inceput devreme in Paris

Ca de obicei in Franta sarbatorile incep mai devreme, si vorbesc aici de oferte in magazine, articole pentru Craciun si strazi impodobite.
Un exemplu il constitue celebrul Champs d'Elysees unde s-au aprins luminitele de Craciun pe toti copacii din zona. Mai mult decat atat, langa Place de la Concorde sunt o multime de casute, fiecare cu un steag care reprezinta tara din care vin, unde se vand indiferent de apartenenta statala suveniruri specifice Parisului sau unde poti cumpara tot felul de produse de patiserie si dulciuri. Surprinzator am vazut si steagul Romaniei la vreo 2 casute dar articolele erau aceleasi, suveniruri.
Ce mi s-a parut mai amuzant a fost o casuta unde desi era steagul UK se vindeau produse specifice arabesti si indiene.
In capat la Place de la Concorde troneaza o roata imensa, cu niste cusete gen telegondola din Mamaia, plina de beculete si citindu-l pe un negru care m-a intampinat la Turnul Eifel plina de "blink-blink". Cursa e 9 euro dar sincer nu se merita. Te invarti de 3 ori si cam atat, nici macar nu se vede parisul ca la Sacre Coeur sau din Turnul Eifel.

Roue du Paris

La sfarsit ca sa tragem o concluzie, tot ce am vazut pe Champs d'Elysees nu este ceva extraordinar, as putea chiar spune ca noi avem locuri mai frumos impodobite si distractii diverse. Unde este concertul in aer liber? Unde e patinuarul in aer liber? Unde sunt distractiile suplimentare?

Champs d'Elysees - Arc de Triumph View

Champs d'Elysees - Concorde View

PS: Transportul public - autobuzele - este de toata jena. Avand un sindicat atat de puternic soferilor li s-a urcat la cap libertatea si nu mai manifesta nici un pic de respect pentru calatori. Fac statii terminus pe traseu cand vor ei iar ce se intampla cu tine sau faptul ca ai compostat un bilet nu-i mai intereseaza. Am avut o zi in care am schimbat 3 autobuze pe acelasi traseu numai pentru ca doi soferi s-au gandit sa faca si ei o pauza(un terminus). Azi la fel, terminus neasteptat, solutia ia altceva in alta directie apoi altceva iar apoi plimbarea de seara pana acasa.

2 comentarii:

Kris spunea...

Adi, oricum e mult mai frumos decat la noi...
Uite, de exemplu in Galati, din cauza votarii nu se mai tin Serbarile cu care ne-am obisnuit an de an :(
Frumoase poze, mai asteptam si altele, iar pe tine te vreau mai optimist in ceea ce priveste "aventura" ta la Paris.
Mult noroc iti ureaza baba!!!

blitzy spunea...

Nus cum e la Galati dar iti spun ca la Focsani e mai cu mult fast decat aici sincer ... doar Galeriile Lafayette sunt mai ok decat la noi sa zicem. Dar cum spuneam acolo...aici sunt luminite, vanzari de suveniruri si cam atat....